twee wekelijks (gast)blog

Pasfoto rond II EFEFEF

De Brandstof voor het Realiseren van mijn Passie

 

Door Marcel van Vliet | 16 september 2019

Een veel terugkerende vraag is hoe ik mijzelf iedere dag weer motiveer om de financiële markten te bekijken en te analyseren. Vreemd, want voor mij is dit een onbewuste gewoonte die al jaren vanzelfsprekend is en waarover ik eigenlijk nooit nadenk. Toch leek het mij een goed idee om in de vorm van een blog eens wat dieper op (mijn) motivatie in te gaan.

Via Google-Scolar is er niet direct een wetenschappelijke definitie te vinden, maar de definitie op Wikipedia komt aardig in de buurt.

Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Motivatie heeft invloed op de initiatie, richting, intensiteit en volharding van het menselijk gedrag. Motivatie ontstaat uit een samenspel tussen de biologische (aangeboren) en cultuurafhankelijke (aangeleerde) eigenschappen van een individu en de omgeving van dat individu.”

Omdat echter niemand als trader wordt geboren, komt ook mijn motivatie voor mijn handelsactiviteiten voort uit aangeleerde eigenschappen. Wat dat betreft hadden Richard Dennis en William Eckhardt met hun Turtle project in 1983 dus gelijk. Het traden kan worden aangeleerd.

Het feit dat iets kan worden aangeleerd betekend echter niet dat je automatisch wordt gemotiveerd voor wat je hebt aangeleerd. Hiervoor is nog een belangrijk element nodig.

                  Het geheim voor een blijvende motivatie is …………………….. Interesse.

Wanneer je dit binnen laat komen is het eigenlijk heel logisch. Als je bijvoorbeeld als student de studie volgt waarvan je ouders vinden dat deze goed voor je is, maar je interesse ligt in een heel andere richting, dan is het slechts aan de financiële druk van je ouders of je zelfdiscipline te danken als je de studie afmaakt. Veel vaker komt het voor dat de student halverwege de studie afhaakt en wordt toegevoegd aan het corps falende studenten.

Of je komt in een baan terecht die weliswaar lekker verdient en je in een mooie auto rond laat rijden, maar waarvan het werk je inhoudelijk echter geen fluit interesseert. De meest succesvolle carrièretijgers hebben zich dan ook vaak gespecialiseerd op een vlak waar hun interesse ligt.

Waar vanuit de psychologie emotionele interesse het resultaat is van algemene opwinding, is cognitieve interesse het resultaat van betekenis geven. Deze laatste verklaart in mijn geval de aanblijvende motivatie voor de financiële markten en trading gerelateerde zaken. Omdat ik er een groot voorstander van ben om zaken zo simpel mogelijk te houden, noem ik mijn motivatie de brandstof voor het realiseren van mijn passie. Ik vind het gewoon allemaal machtig interessant.

Wil je zelf ook eens een gastblog schrijven? Mail je bijdrage dan naar info@traderstrefpunt.nl.

Sluit Menu
error: Deze content is beschermt!